Tuesday, July 23, 2013

#TR 10

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang ...

Berdakwahlah, dengan penuh hikmah :)

Surah An-Nahl; ayat 125 hingga 128

Serulah ke jalan Tuhanmu (wahai Muhammad) dengan hikmat kebijaksanaan dan nasihat pengajaran yang baik, dan berbahaslah dengan mereka (yang engkau serukan itu) dengan cara yang lebih baik; sesungguhnya Tuhanmu Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya, dan Dia lah jua yang lebih mengetahui akan orang-orang yang mendapat hidayah petunjuk.

Dan jika kamu membalas kejahatan (pihak lawan), maka hendaklah kamu membalas dengan kejahatan yang sama seperti yang telah ditimpakan kepada kamu, dan jika kamu bersabar, (maka) sesungguhnya yang demikian itu adalah lebih baik bagi orang-orang yang sabar.

Dan bersabarlah (wahai Muhammad terhadap perbuatan dan telatah golongan yang ingkar itu); dan tiadalah berhasil kesabaranmu melainkan dengan (memohon pertolongan) Allah; dan janganlah engkau berdukacita terhadap kedegilan mereka, dan janganlah engkau bersempit dada disebabkan tipu daya yang mereka lakukan.

Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang bertaqwa, dan orang-orang yang berusaha memperbaiki amalannya.

Muhasabah diri, dalam nak bentuk diri dan masyarakat, macam mana adab kita? Adakah penuh dengan perlian dan sindiran? Status-status FB yg merendah-rendahkan, yang tidak cukup piawai..kalau nabi tengok mesti segan tahap gaban.

Allahu a'lamNo comments: