Wednesday, October 23, 2013

#Allah

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang ...

Baca dengan minda terbuka. Dan baca perbahasan pada komen komennya.

PATUNG VIRGIN MARY DI INDIA: SATU CONTOH MODUS OPERANDI CONTEXTUALIZATION DAN INDIGENIZATION OLEH MUBALIGH KRISTIAN.

Berita menarik tentang "contextualization" dan "indigenization" dakwah Kristian di India yang mendirikan patung Virgin Mary yang memakai Sari dan juga berwajah sedikit gelap (setahu saya tiada pula dikenakan Sari pada Virgin Mary dalam fresco-nya di Hagia Sophia, Turki). 

Cuba semak mengapa orang Hindu marah sangat? Ya lah, siapa tak marah bila agama saudara-mara cuba ditukar tapi ada sesuatu yang lebih menarik akan alasan golongan Hindu di sana cuba pertegaskan untuk terus membantah pendirian patung tersebut:

----

Tigga, for one, alleges the statue is meant to attract local tribespeople to Christianity "by confusing them into believing that she was a tribal woman" from the region.

"Apart from she is wearing traditional Sarna dress of red-bordered sari, Mother Mary's complexion is also dark in the statue. She has been made to look like our goddess of Sarna Ma [Mother Nature]. If the statue remains in place, after some decades our future generations will get confused between our Sarna Ma and Mother Mary," Tigga told Al Jazeera.

The Jharkhand state secretary of right-wing Viswa Hindu Parishad (VHP), Gangaprasad Yadav, argued that tribal people were too naive and that they did not have any idea of their own religion.

"So most often against such conversions by the church they cannot defend themselves on their own. So our [Hindu] organisations often need to step in to thwart the moves related to conversions by the church and save the tribals," Yadav said.

----

Ini menunjukkan apa yang mubaligh Kristian buat di sana bukan sebenarnya dakwah tetapi dakyah atau Khidʿah yang halus dengan cuba "blend the message with the surrounding" tanpa perlu berterus terang akan yang cuba disampaikan.

Ianya berlaku di mana-mana sahaja. Virgin Mary di Afrika, rupa memang Ebony habis; kalau di negara-negara Sino, Virgin Mary rupa matanya sepet.

Di sebabkan Islām adalah agama yang bersifat Iconoclasm dalam amal ibadat yang khusus, maka mubaligh Kristian tiada peluang dan ruang untuk jadikan sebarang arca, gambar dan karya seni sebagai landasan dakwah (dakyah) kepada orang Islām.

Maka, jalan pintas untuk menghubungkan logik ini ialah dengan mencari satu ruang yang paling dikenali ramai orang Islām dan yang paling umum (the lowest common denominator) - iaitu nama Tuhan yang Esa - iaitu Allāh.

Ya, Kristian adalah agama yang bukan poytheist seperti agama-agama lain. Faham Ketuhanan mereka adalah 3 Dalam 1 (Trinitari) yang meletakkan ketanzihan Nabi Isa AS - sekaligus sebagai anak Tuhan dan Roh Kudus dan Ayahanda (The Father). 

Adalah satu kebodohan untuk berdakwah kepada orang Islām dengan mengajak kita menyembah Nabi Isa AS kerana kita confirm takkan percaya, apatah lagi Roh Kudus.

What's left? The Lordship of "God the Father".

Sebab itu mubaligh Kristian yang datang di zaman penjajah cepat-cepat jadikan nama Allāh sebagai medium paling ASAS untuk diadun-padan (adaptation) dengan suasana keberagamaan di Alam Melayu - seperti yang ada di Indonesia - termasuklah dengan berkain pelikat, berbaju batik, bersongkok.

Selagi ada ruang yang boleh dipinjam, akan diambil dan dijadikan sebahagian daripada budaya Kristian tempatan.

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2013/10/storm-over-virgin-mary-statue-20131015155128883213.html

https://www.facebook.com/rausyanfikir/posts/10201284519127768

semoga Allah suburkan dunia ini dengan pemikir-pemikir yang berada atas jalan kebenaran. amin!

Allahu a'lam

No comments: