Thursday, September 6, 2012

api semangat

Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang...

Usai membaca Novel Tautan Hati; karya Fatimah Syarha.. dan sedang membaca Travelog: Di Hamparan Shamrock, ku seru nama-Mu, karangan Ustaz Hasrizal...

Kesimpulan? - aku malu.
Aku malu dengan sikap, yang timbul. Yang aku manjai diriku, dengan alasan ingin membina masa depan.

Aku lupa.
Aku lupa tekad dan ikrar ku ketika persiapan ke luar negara, yang aku ingin tegakkan ruh Islam di muka bumi.
Aku lupa, yang aku pernah bercita-cita untuk menjadi seperti Salehuddin al-Ayubi, tidak pun 2 Umar, hero yang sering disebut-sebut oleh penggerak Islam kini. Hero yang membebaskan Islam, dan meninggikannya.

Ya Allah, ampunilah hambaMu ini.
Ya Allah, ya Ghaffar... :-(

Aku bergelak ketawa hari-hari, sedangkan, Salehuddin al-Ayubi (diriwayatkan) tidak pernah senyum sehingga kota Baitulmuqaddis kembali ke tangan umat Islam.

Ya Allah, aku tidak ingin jauh dari cita-cita itu.
Ya Allah, perkuatkanlah aku :-(

Aku takjub membaca buku 'Ustazah' Fatimah. Aku jatuh cinta untuk hidup dikalangan mereka yang saling ingat-mengingati. Yang sentiasa menyulam kata-kata dengan peringatan demi peringatan. Peringatan yang membasahi hati, menyuburkan iman.

Aku terkesan dengan bait-bait Ustaz Hasrizal.
Lebih kurang: kita selalu mengimpikan menjadi hero di medan perang, meringkuk di dalam penjara, etc, seperti mana pejuang-pejuang Islam terdahulu. Namun bila dilanda masalah yang dekat dengan peribadi, kita lemah, tewas. Lupakah kita kisah Nabi Ayub; utusan Allah yang diuji dengan penyakit kulit, dan ditinggalkan sanak saudara. Tiada unsur hero pun disitu. Maka, kenapa tewas bila diuji sebegitu, wahai para dai'e?

Allahu, Allahu, Allahu..

Aku menyucikan nama-Mu. Engkaulah segala bagi diri ini.

Engkau didik hambaMu ini dengan masalah-masalah hati. HambaMu ini memohon kekuatan dan petunjukMu untuk mengatasinya.

Dalam cuti ini, Engkau hadiahkanku juga kemeriahan di rumah-Mu (yang mengandungi banyak memori silam dalam pembesaran diri ini). Majlis ilmu, perubahan paradigma.

Ya Allah, aku rindu, akan damai di syurga-Mu. Kau beri ku peluang merasai nikmat taman-tamannya di dunia fana ini, maka Kau tetapkanlah aku menjadi penghuni-nya di akhirat kelak.

Aku ingin sekali melihat wajah-Mu, menemui kekasihMu,

Aku ingin sekali berjumpa dengan pejuang-pejuang Islam, mengutip mutiara-mutiara dari mereka.

Ya Allah, di akhir kalam ini, aku memohon agar kau kurniakan ku sahabat, yang tidak jemu meniup semangat-semangat Islam, agar aku terus melangkah ke hadapan, menyebarkan syiar-Mu.

Allahu Akbar!

No comments: